Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Kurikularna reforma u Zeničko-dobojskom kantonu

Danas, 03.06.2024. godine, u Zeničko-dobojskom kantonu je boravila delegacija Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini, koju koju je predvodio zamjenik šefa misije Thomas Busch. Svrha navedene posjete fokusirana je na razmjenu informacija i dosadašnjih iskustava vezanih za reformu nastavnih planova i programa s predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Pedagoškog zavoda Zenica i Sindikata, a s ciljem da se sagleda dosadašnja reforma nastavnih planova i programa (predmetnih kurikuluma) koja se u ovom kantonu provodi uz podršku Misije OSCE-a od 2020. godine.

Projekat “Kvalitetno obrazovanje kroz kurikularnu reformu”, započet 2020. godine, uključivao je podršku Misije OSCE-a u pogledu unapređenja kvaliteta i inkluzivnosti obrazovanja kroz razvoj predmetnih kurikuluma za osnovno i srednje opće obrazovanje zasnovanih na ishodima učenja, a reformu su podržale ambasade Republike Italije i Kraljevine Norveške. Reforma je usmjerena na izgradnju funkcionalnog, a ne samo enciklopedijskog znanja.

Prije posjete JU OŠ “Ahmed Muradbegović” u Zenici, delegacija se sastala s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Nezirom Pivićem, ministrom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirzom Mušijom, direktoricom Pedagoškog zavoda Zenica Aidom Salkić i predsjednikom Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK-a Selvedinom Šatorovićem.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a Thomas Busch izrazio je zadovoljstvo provedenim reformama u Zeničko-dobojskom kantonu te se založio da ovaj kanton bude partner OSCE-a, kao uzor svim ostalim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naglasio je da postoje dostupni modeli finansijske podrške reformama u EU, posebno u oblasti obrazovanja, koje je jedan od prioriteta Misije OSCE-a u BiH i aktuelnog šefa misije Briana Aggelera.

Predstavnici Misije OSCE-a najavili su nastavak podrške reformama nastavnih kurikuluma u BiH, kao jedan od načina zaustavljanja odlaska mladih i vraćanja povjerenja u obrazovni sistem, a kao zaseban projekt će se realizovati podrška pedagoškim zavodima u izradi i digitalizaciji edukativnog materijala za nastavnike, kako bi ishodi učenja bili što kvalitetniji.

Više informacija o navedenom sastanku možete pronaći na zvaničnoj stranici Vlade Zeničko-dobojskog kantona www.zdk.ba i putem sljedećeg linka.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi