Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Obuke nastavnika iz oblasti preduzetništva

obuke nastavnika

U Zenici se 25.- 26. aprila i 11.- 12. maja 2023. godine održala obuka nastavnika koji realiziraju nastavu iz predmeta Preduzetništvo, iz tri odabrane škole sa područja Zeničko-dobojskog kantona.


Naime, projekat “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” (EGG2) kojeg finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH) je uspostavio saradnju sa pet kantona na području Federacije BiH – Bosansko-podrinjski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton.


U proteklom periodu je EGG 2 projekat, u saradnji sa nadležnim kantonalnim ministarstvima i pedagoškim zavodima pomenutih kantona, pokrenuo aktivnosti i pružio podršku s ciljem inoviranja i unapređenja postojećih nastavnih sadržaja iz predmeta Preduzetništvo u 51 srednjoj školi na području FBiH. Priručnik, koji je razvijen nakon obuka, koncipiran je na način da predstavlja logičnu i zaokruženu cjelinu sa svim potrebnim elementima kako bi se mogao implementirati kroz nastavni proces u srednjim školama. Cilj je da se kroz formalno obrazovanje potakne jačanje preduzetničkog duha, vještina i znanja te na taj način podstaknu mlade osobe da se u većoj mjeri upuštaju u realizaciju preduzetničkih ideja na bazi svojih intelektualnih i fizičkih sposobnosti.


S ciljem kvalitetnog integrisanja inoviranog sadržaja u nastavni proces, EGG 2 projekat podržava jačanje kapaciteta i kompetencija nastavnog kadra kroz organizaciju obuka nastavnika koji predaju predmet Preduzetništvo, kao i predstavnika pedagoških zavoda.


Treningu u Zenici prisustvovalo je 12 nastavnika iz tri odabrane srednje škole (Mješovita srednja škola Tešanj, Mješovita srednja škola Zenica i Srednja mješovita škola “Mladost”) i četiri predstavnika Pedagoškog zavoda Zenica. Proces osnaživanja nastavnog kadra trebao bi ostvariti pozitivan efekat u narednoj školskoj godini na 370 učenika koliko ih u ove tri škole ima predmet Poduzetništvo.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi