Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Jačanje kapaciteta nastavnika informatike u osnovnim školama na području Zeničko-dobojskog kantona

Pedagoški zavod Zeničko-dobojskog kantona je u saradnji sa UNDP u BiH, u okviru projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG2), organizirao obuke za cca 70 nastavnika informatike iz  osnovnih škola iz oblasti „Programiranje C++“ i „Internet sigurnost“. Obuke su održane u Maglaju od 1.-4.12., u Zenici od 5.-6.12. i u Visokom od 7.-8.12.2023. godine.

Potreba za obukom nastavnika informatike proizašla je kao jedna od ključnih i prioritetnih preporuka studije “Stanje i prijedlozi unapređenja IT obrazovanja u osnovnim školama u BiH” (link za pristup studiji: Stanje i prijedlozi unapređenja IT obrazovanja u osnovnim školama u BiH | United Nations Development Programme (undp.org)) izrađene u okviru EGG2 projekta, u kojoj je naglašena potreba dodatne edukacije nastavnog kadra koji predaje predmet informatika u Bosni i Hercegovini.

Obuke iz oblasti „Programiranje C++“ i „Internet sigurnost“ su imale za cilj osnaživanje postojećih kompetencija nastavnika i obezbjeđivanje kvalitetnijeg procesa nastave, u skladu sa trendovima i potrebama IT industrije.

Projekat “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” (EGG2), kojeg finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), je uspostavio saradnju sa Pedagoškim zavodom Zeničko-dobojskog kantona na realizaciji obuka i unapređenju postojećeg stanja kada je u pitanju IT obrazovanje. Koristi od unaprijeđenih kompetencija nastavnika informatike bi trebalo imati i cca 13000 učenika od VI do IX razreda u osnovnim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi