Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

CivicEd Forum 2024

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS, u partnerstvu s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, organizator je CivicEd Foruma 2024, koji je održan u Sarajevu od 18. do 20. oktobra 2024. godine. Na Forumu su ispred Pedagoškog zavoda Zenica učestvovali Aida Salkić, direktorica, te Mirza Čehajić i Aldijana Salić, stručni savjetnici za oblast obrazovanja.

Tema CivicEd Foruma bila je „Unapređenje građanskih kompetencija u Bosni i Hercegovini“ s posebnim naglaskom na suštinsku važnost sistematskog razvoja ovih kompetencija kroz sve nivoe obrazovanja kao temelja za izgradnju održivog demokratskog društva. Kroz niz panel diskusija, predavanja i radnih grupa, učesnici Foruma su imali priliku da diskutuju o značaju i različitim modelima razvoja građanskih kompetencija kod učenika, te o kvalitetnom, kontinuiranom, stručnom usavršavanju nastavnika koji su jedan od ključnih faktora odgoja i obrazovanja budućih informisanih, aktivnih i odgovornih građana.

Učesnici Foruma su putem dijaloga, razmjene ideja, primjera dobre prakse i inovativnih metoda podučavanja prepoznali ključne izazove s kojima se suočavaju svi relevantni akteri u ovom procesu, te kreirali Strateški okvir za saradničke inicijative koji će služiti kao platforma za koordinirano djelovanje i sinergiju napora usmjerenih na promociju i jačanje građanskih kompetencija na svim nivoima obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Program je otvorio Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael J. Murphy, a tokom tri dana Foruma programom su bila obuhvaćena:

  • keynote predavanja stručnjaka iz EU i regiona,
  • interaktivne panel diskusije,
  • radne grupe i radionice, s ciljem poticanja dijaloga i pronalaženja konkretnih rješenja za jačanje građanskog obrazovanja,
  • predstavljanje primjera dobre prakse i
  • glas učenika i alumnista CIVITAS mreže.
Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi