Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Održano Jedanaesto kantonalno takmičenje učenika srednjih škola iz njemačkog jezika

Jedanaesto kantonalno takmičenje iz njemačkog jezika za učenike srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu održano je 9.3.2024. godine u organizaciji Pedagoškog zavoda Zenica i uz podršku Goethe-Instituta Bosna i Hercegovina u Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ Opća gimnazija Zenica, koji se pokazao kao izvanredan domaćin. Pokrovitelj takmičenja je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Dobrodošlicu su poželjeli ravnatelj Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica, Vlatko Rosić i koordinatorica organizacije i realizacije takmičenja Sanja Hadžihajdić, stručna savjetnica za oblast obrazovanja iz Pedagoškog zavoda Zenica. Učestvovala su 24 učenika iz 13 srednjih škola. Učenici su se takmičili na nivoima A2, B1 i B2 u skladu sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike. Takmičarski zadaci, koje je pripremio Goethe-Institut, obuhvatili su tri jezičke vještine – razumijevanje čitanja, razumijevanje slušanja i vještinu govora. Učenici su pokazali visok nivo znanja, ali i kreativnosti u prezentacijama koje su pripremili kao rezultat grupnog rada za ocjenjivanje vještine govora.

Prema rezultatima Jedanaestog kantonalnog takmičenja učenika srednjih škola iz njemačkog jezika, tri prvoplasirana učenika po nivoima su:

Nivo A2

 1. Irma Tukić, Gimnazija „Edhem Mulabdić“ Maglaj,
 2. Sarah Tanović, Katolički školski centar „Sveti Pavao“ Opća gimnazija Zenica,
 3. Nadja Ahmić, Gimnazija „Rizah Odžečkić“ Zavidovići,

Nivo B1

 1. Aldijana Agić, Gimnazija „Musa Ćazim Ćatić“ Tešanj,
 2. Edna Mehmedović, Gimnazija „Edhem Mulabdić“ Maglaj,
 3. Emir Uzunalić, Gimnazija „Visoko“ Visoko,

Nivo B2

 1. Ivano Iviš, Franjevačka klasična gimnazija Visoko,
 2. Anđela Tadić, Franjevačka klasična gimnazija Visoko,
 3. Ajna Mujanović, Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ Olovo.

Tri prvoplasirana učenika, po jedan za svaki nivo, stekli su pravo učešća na državnom takmičenju „Olimpijada njemačkog jezika 2024“, koje će se održati 19.4.2024. godine u organizaciji i u prostorijama Goethe-Instituta Bosna i Hercegovina u Sarajevu:

 • Irma Tukić, Gimnazija „Edhem Mulabdić“ Maglaj – nivo A2,
 • Aldijana Agić, Gimnazija „Musa Ćazim Ćatić“ Tešanj – nivo B1,
 • Ivano Iviš, Franjevačka klasična gimnazija Visoko – nivo B2.

Pedagoški zavod čestita svim učenicima i nastavnicima na postignutim rezultatima, a predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona na državnom takmičenju želimo puno uspjeha sa željom da se plasiraju i na Međunarodnu olimpijadu njemačkog jezika, koja se ove godine održava u Göttingenu od 15. do 22. jula.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi