Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Posjeta interaktivnoj izložbi „UMI Svemir.Čovjek.Inteligencija“

U saradnji s Goethe-Institutom Bosna i Hercegovina učenici OŠ „Ćamil Sijarić“ Nemila, OŠ „Hamdija Kreševljaković“ Kakanj, Prve gimnazije u Zenici i Druge gimnazije u Zenici su tokom mjeseca decembra 2023. godine organizirano posjetiti interaktivnu izložbu „UMI Svemir.Čovjek.Inteligencija“ u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina u Sarajevu. Izložba je nastala u saradnji Goethe-Instituta i Instituta Max Planck i ima za cilj pokazati da istraživanja u Njemačkoj uživaju visok status i da su bitan dio njemačke kulture. Predstavljena najnovija naučna dostignuća podijeljena su u pet tematskih cjelina: svemir, historija čovječanstva, mozak, antropocen i vještačka inteligencija.

Različite teme prate odgovarajuće inscenacije, kako bi teme bile što opipljivije učenicima, npr. preklapanje lica (eng. face morphing) na monitoru, prikaz udaljenosti u svemiru pomoću zračnog omotača, instalacije kojima se kroz utjecaj muzike mogu doživjeti različite emocije ili interakcija robota. Tu su i razne laboratorijske stanice, a mogla se aktivno isprobati i 40 000 godina stara frula od kosti. QR kodovi upućuju na dodatni materijal u obliku videa, galerija slika ili podcasta. Učenici su dobili i radne listiće prilagođene njihovom jezičkom nivou osmišljene kako bi dodatno angažirali učenike tokom posjete izložbi. Kroz rad s listićima, učenici su imali priliku interaktivno učestvovati u procesu učenja i istraživanja, istovremeno usklađujući teme izložbe s gradivom različitih predmeta.

Najvrjedniji timovi su dobili i prigodne nagrade. S obzirom na multidisciplinarnu strukturu izložbe i njen interaktivni pristup učenju, cilj je bio i potaknuti kritički razmišljanje i istraživački duh kod učenika te omogućiti korelaciju predmeta i podržati integralni pristup nastavi. Detaljnije informacije o izložbi možete pronaći na web stranici Goethe-Instituta Bosna i Hercegovina, odnosno sljedećeg LINKA.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi