Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu

Realizujući potpisani Memorandum o saradnji i realizaciji trogodišnjeg projekta “Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu”, između Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Pedagoškog zavoda Zenica i “Rotary Cluba Zenica” iz decembra 2020. godine, pokrenute su planirane zajedničke aktivnosti s ciljem da se, uz pomoć nastavnika osnovnih škola, učenici vrate čitanju knjiga, obogate svoj rječnik i nauče kritički razmišljati o pročitanim književnim djelima.

Tokom trogodišnjeg projekta, stručni savjetnici za oblast obrazovanja iz Pedagoškog zavoda Zenica realizirali su praktične radionice planirane za 115 nastavnika razredne nastave, nastavnike b/h/s jezika i književnosti i hrvatskog jezika i književnosti iz 58 osnovnih škola ovog kantona, uključujući i škole sa područja općina Usora i Žepče. Radionice su bile fokusirane na nove metodologije i strategije učenja i čitanja za poboljšanje čitalačke pismenosti s krajnjim ciljem razvoja životnih vještina povezanih s komunikacijskim vještinama i naglašenim kritičkim razmišljanjem.

Okončanjem projekta u mjesecu maju 2023. godine, sumirani rezultati pokazuju da je u svakoj školi realizirano po devet različitih aktivnosti u kojima je sudjelovalo oko 32 795 učenika, a osim učenika i nastavnika, kao gosti, sudjelovali su i ugledni književnici, roditelji, bibliotekari.

Kao poseban doprinos ovom projektu ”Rotary Club Zenica” donirao je školskim bibliotekama ukupno 14 730 lektirnih djela po neposrednom izboru stručnih aktiva osnovnih škola. Ispred Pedagoškog zavoda Zenica, ulogu projektnih koordinatorica i trenericaa su imale stručne savjetnice za oblast obrazovanja: Sanja Hadžihajdić, Ramajana Kukavica, Naira Jusufović i Aldiana Nuhanović.

Korisni linkovi: https://www.zdk.ba/vijesti/

https://zenicainfo.ba/2023/05/08/rotary-club-zenica

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi