Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Sveobuhvatna obuka za izradu predmetnih kurikuluma za Stručni tim Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoški zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, bili su domaćin trodnevnom seminaru o temi “Sveobuhvatna obuka za izradu predmetnih kurikuluma za Stručni tim BPK-a Goražde”. Seminar je realiziran u periodu od 12.06.2024. do 14.06.2024. godine. Jedna od tema seminara je bila i kurikularna reforma u obrazovnom procesu čiji je cilj unapređenje sistema obrazovanja koji se trenutno provodi na nivou Bosne i Hercegovine te njegovo usklađivanje s evropskim standardima.
Predavači o ovoj temi su bili eminentni stručnjaci iz naše zemlje, ali i regiona: prof.dr. Ana Pešikan, prof.dr. Snežana Koren, prof.dr. Milica Balaban, mr.sc. Sandra Muratović, prof.dr. Nezir Halilović koji su dali značajan doprinos i u procesu kurikularne reforme u Zeničko-dobojskom kantonu. Članovi Stručnog tima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde stekli su nova znanja i vještine koje će kasnije moći primjeniti u odgojno–obrazovnom procesu, ali i tokom procesa izrade predmetnih kurikuluma za opće srednje obrazovanje baziranih na ishodima učenja.
Seminar je bio specifičan i po tome što su istom prisustvovali i učesnici iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona i Unsko-sanskog kantona koji su prezentirali svoja iskustva i primjere dobrih praksi kada je u pitanju kurikularna reforma.
Na ovom seminaru predstavljeni su trogodišnji rezultati, izazovi i iskustva kada je u pitanju projekat “Kvalitetno obrazovanje kroz kurikularnu reformu” kao i primjeri dobre prakse u implementaciji predmetnih kurikuluma baziranih na ishodima učenja u školskoj 2022/2023. i 2023/2024. godini. Ispred Pedagoškog zavoda Zenica seminaru su prisustvovale Aida Salkić, direktorica Pedagoškog zavoda Zenica, Aldiana Nuhanović, stručna savjetnica za oblast obrazovanja i Amira Mulabdić, nastavnica razredne nastave u JU OŠ “Huso Hodžić” Tešanj, koje su iz ugla voditelja, koordinatora i članova Stručnog tima i implementatora u praksi prezentirale postignuća Zeničko-dobojskog kantona iz domena kurikularne reforme.
Više informacija o navedenom događaju možete pronaći na linku 1 i linku 2.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi