Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Završena edukacija prve grupe nastavnika njemačkog jezika u saradnji s Goethe-Institutom

S predajom dokumentacije o nastavi krajem mjeseca decembra 2023. godine završena je edukacija “Deutsch lehren lernen 6” za prvu grupu nastavnika njemačkog jezika u okviru Memoranduma o razumijevanju i saradnji i Sporazuma o stručnom usavršavanju nastavnika/ca njemačkog jezika, koje su u julu mjesecu 2023. godine potpisali Pedagoški zavod i Goethe-Institut Bosna i Hercegovina. Edukacija je trajala 10 sedmica i bila je fokusirana na razvoj ključnih kompetencija i primjenu metodološko-didaktičkih principa a neke od nezaobilaznih odrednica su bile: fokus na razvoju kompetencija kod učenika, postavljanje učenika u središte nastavnog procesa, aktivno uključivanje učenika u nastavu, promocija interaktivnosti između nastavnika i učenika, podrška razvoju autonomije kod učenika, integracija interkulturnih aspekata u nastavu, fokus na zadacima u nastavi, poticanje višejezičnosti učenika.

U okviru DLL-a, poseban naglasak se stavlja na akcijsko istraživanje, odnosno, praktično usavršavanje nastavnika. Kroz kontinuirano praćenje i eksperimentiranje, nastavnici su imali priliku promatrati i ocjenjivati vlastitu i tuđu nastavu, prepoznati nove mogućnosti djelovanja u nastavi i proširivati teorijsko znanje kroz istraživačko učenje i iskustvo. Istraživački projekti (PEP) su se pokazali ključnim alatom akcijskog istraživanja. Fokusirani na vlastitu nastavnu praksu, omogućavali su nastavnicima vođenje promišljenog i strukturiranog praćenja i procjene nastave i razmjenu iskustava s drugim učesnicima, što je rezultiralo novim uvidima u različite situacije u nastavi. Svoje istraživačke projekte nastavnici su predstavili na zajedničkom susretu 16.12.2023. godine u Zenici kada su pokazali veliku stručnost, kreativnost i zalaganje.

Još jedan bitan element unutar DLL programa su Dokumentacije o nastavi (UDO). One igraju ključnu ulogu u razvoju nastavnika i poboljšanju nastave njemačkog jezika. UDO-ovi obuhvataju snimke autentičnog njemačkog jezika s različitim ciljnim skupinama i u različitim situacijama i okruženjima a glavna svrha leži u opservaciji nastave i kritičkoj refleksiji. Time se omogućava nastavnicima da promatraju nastavu u cjelokupnom kontekstu i potiče dublje razumijevanje različitih nastavnih strategija i metoda.

Uz profesionalno i inspirativno vodstvo tutorica Goethe-Instituta Mirele Suljagić-Omerhodžić i Ivane Četić, edukaciju je s uspjehom završilo 12 nastavnika njemačkog jezika, koji će dobiti međunarodno priznati certifikat. Doprinos se ogleda u unapređenju kvaliteta nastave u brojnim školama u kojima rade ovi nastavnici i predstavlja podršku profesionalnom razvoju svakog pojedinog nastavnika.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi