Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

CIVITAS godišnja konferencija

U organizaciji Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS, u Neumu je od 15. do 17. septembra 2023. godine održana godišnja konferencija strateškog planiranja i CIVITAS školskih programa građanskog obrazovanja na temu “Razvoj, usavršavanje, vrednovanje i samovrednovanje kompetencija predmetnih nastavnika građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama”.

Program konferencije činila su stručna predavanja, panel diskusije i laboratorije za praktičare.

Tematski,  na stručnim predavanjima razgovaralo se o standardima, programima i primjerima dobre prakse u stručnom usavršavanju i profesionalnom razvoju nastavnog kadra, te korelaciji kompetencija nastavnika i nastavnica s kvalitetom nastave i ishodima učenja koje postižu učenici i učenice. Panel diskusije sa obrazovnim vlastima, profesorima javnih univerziteta, stručnjacima Evropske unije i regije Zapadnog balkana bile su posvećene kompetencijama cjeloživotnog učenja i unapređenju odgojno-obrazovnog rada usmjerenog na ishode učenja, kao i pedagoškim i specifičnim metodičkim kompetencijama nastavnika i nastavnica građanskog obrazovanja. Konačno, treći element programa činile su laboratorije za praktičare u kojima se nastojalo definirati i predložiti sveobuhvatani program – protokol stručnog usavršavanja nastavnika koji podučavaju sadržaje predmetne nastave građanskog obrazovanja.

U programu konferencije učestvovalo je više od  130 nastavnika i nastavnica, stručnjaka i stručnjakinja, te predstavnika i predstavnica obrazovnih vlasti iz Bosne i Hercegovine, među kojima su bili i predstavnici Pedagoškog zavoda Zenica Mirza Čehajić i Aldijana Salić, stručni savjetnici za oblast obrazovanja na čelu sa direktoricom Pedagoškog zavoda Zenica Aidom Salkić.

Link: Civitas Bosne i Hercegovine

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi