Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Praktična obuka za kreiranje digitalnih materijala u organizaciji GIZ-a

U organizaciji Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH realizovana je petodnevna praktična obuka nastavnika srednjih stručnih škola mašinske i elektro struke u periodu od 21.08.2023. godine do 25.08.2023. godine u Hotelu ”Monti” na Igmanu. Praktična obuka je realizirana pod nazivom „Upotreba digitalnih medija u kreiranju digitalnih materijala za podučavanje“, a fokus je bio na podučavanju usmjerenom na učenike i njihovo djelovanje.

Edukatorski tim su sačinjavali: Jessica Krecker i Olga Harms iz Njemačke, te Rizah Kabaši iz Bosne i Hercegovine. Cilj obuke je bio da učesnici ovladaju praktičnim vještinama osmišljavanja i kreiranja vlastitog digitalnog sadržaja, te da isti primjenjuju uz podršku eksternih digitalnih medija u procesu podučavanja. Uz  16 nastavnika srednjih stručnih škola, obuci je prisustvovala i Amila Herceg Hodžić stručna savjetnica za oblast obrazovanja iz Pedagoškog zavoda Zenica.

Teme realizovane na praktičnoj obuci su bile sljedeće: razvijanje i izrada nacrta projektne ideje, dostupni obrazovni resursi (Open Educational Recources), kreiranje univerzalnih interaktivnih zadataka, interaktivni sadržaji za sisteme upravljanja procesom podučavanja i učenja (Learning Management System), korištenje umjetne inteligencije (Artificial Intelligence) u izradi nastavnog materijala, izrada video snimka u svrhu podučavanja i dorada i finaliziranje video snimka.

Ova obuka se nastavila u još jednom petodnevnom terminu od 26.08.2023. godine do 30.08.2023. godine, tako da će na području Zeničko-dobojskog kantona biti obučeno sedam nastavnika mašinske i elektro struke iz srednjih stručnih škola za dizajniranje i primjenu digitalnih materijala za učenje podučavanje.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi