Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Obuka nastavnika osnovnih i srednjih škola u okviru projekta „Integralnim pristupom ka socijalnoj uključenosti“

Nakon dvije provedene obuke u 2023. godini, realizirane u sklopu projekta „Integralnim pristupom ka socijalnoj uključenosti“, koje provodi Caritas Švicarske u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Pedagoškim zavodom Zenica  i Centrom  za podršku Roma „Romalen“ Kakanj, održana je još jedna obuka na temu „Metodičko-didaktički aspekti rada u inkluzivnom odjeljenju“.

Ova obuka je bila namijenjena nastavnicima predmetne nastave osnovnih škola i nastavnicima srednjih škola iz Općine Kakanj. Obuka je održana 17. januara 2024. godine u prostorijama Kluba prijatelja Fondacije „Muharem Berbić“ Kakanj i obuhvatala je tri podteme:

  • Inkluzivno odjeljenje – karakteristike, dinamika i iskustva učesnika;
  • Pristupi, metode i oblici rada u inkluzivnom odjeljenju i
  • Individualni obrazovni program/ NPP za polukvalifikovana zanimanja.

Tokom obuke, nastavnici su imali priliku da o ovim temama daju svoja zapažanja i prenesu iskustva iz inkluzivnih odjeljenja, razmisle o mogućnostima različitih pristupa, metoda i oblika rada o kojima su slušali, te planiraju kako sve primijeniti u praksi i kako se suočiti sa izazovima i preprekama koje inkluzivno obrazovanje nosi. Učesnici su saglasni da je potrebno uložiti mnogo truda kako bi svi učenici bili motivisani za rad, uspješno razvili svoje radne navike i razumijeli potrebe onih koji se privremeno ili trajno nalaze u stanju posebne obrazovne potrebe. Realizator obuke je bila Amila Herceg Hodžić, stručna savjetnica za oblast obrazovanja – inkluzivno obrazovanje iz Pedagoškog zavoda Zenica.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi