Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Priručnici: C++ programiranje i Internet sigurnost

U decembru 2023. godine Pedagoški zavod Zenica je u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) organizovao Obuku nastavnika informatike osnovnih škola na području  Zeničko-dobojskog kantona iz oblasti Programiranje C++ i Internet sigurnosti.

(Link: https://pedzavodzenica.ba/2278-2/ )

Svijet se razvija u smjeru automatizacije svih proizvodnih procesa, počevši od proizvodnje, trgovine, ali i usluge. Svi ti automatizirani procesi ne mogu funkcionisati bez programa koji prave programeri. C++ je jedan od najpopularnijih programskih jezika svih vremena i može se naći u današnjim operativnim sistemima, grafičkim korisničkim interfejsima i ugrađenim sistemima.

Korištenjem Interneta nailazimo na različite potencijalne opasnosti koje mogu ugroziti sigurnost naših računara i podataka na njima te je neophodno voditi računa o sigurnosti na internetu.

Obuka je poslužila i za detektovanje potreba nastavnika kada su u pitanju materijali iz navedenih oblasti te se pristupilo izradi priručnika koji se nalaze na Edukativnoj platformi Pedagoškog zavoda Zenica u dijelu Izdavaštvo – Ostala izdanja. Priručnici se mogu preuzeti i putem sljedećih linkova:

Priručnik – C++ programiranje

Priručnik – Internet sigurnost

Priručnici su izrađeni u saradnji sa Pedagoškim zavodom Zenica, u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” (EGG2), a kojeg podržava i finansira Vlada Kraljevine Norveške i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi