Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Online obuka ”Razredna klima”

Stručni savjetnici za oblast obrazovanja iz Pedagoškog zavoda Zenica, zajedno sa direktoricom Aidom Salkić, bili su polaznici online obuke „Razredna klima – kako efikasno upravljati razredom i minimizirati faktore koji negativno utječu na odvijanje nastave”, koju je organizovao Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Obuka je trajala od 05.05.2023. godine do 23.06.2023. godine, a predavač/edukator bio je Brahim Ouhhadou, edukator iz Instituta za tehnološko usavršavanje njemačke pokrajine Hessen (Dr.-Frank-Niethammer-Institut). Obuka je realizovana putem platforme Big Blue Button.

Neke od tema koje su obrađene su: uzroci i pojavni oblici ometanja na nastavi; prevencija i intervencija; analiza i stvaranje prilika za razgovor; metode vođenja razgovora; upravljanje razredom; uloga nastavnika na kvalitet nastave; komunikacijski modeli. Ujedno, obuka je uključivala: interaktivan rad učesnika obuke, radne vježbe, analizu filmova, simulacije situacija, ali i dokumentarne filmove – predavanja i mnoštvo primjera iz prakse.

Kako veliki broj nastavnika ometanje na času navode kao ključni faktor stresa, potrebno je osigurati nesmetan proces učenja i podučavanja kroz razumijevanje zbog čega dolazi do ometanja nastave koje može biti od strane učenika, ali i od nastavnika te eksternih faktora (socijalni/društveni faktori).

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi