Zmaja od Bosne bb, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 32 460 850, +387 32 460 851 Fax: +387 32 460 852

ped.zavod@zdk.ba

Razvoj novih modularnih nastavnih planova i programa

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zenica učestvovali su u realizaciji projekta “Stručno obrazovanje u BiH” na području Zeničko-dobojskog kantona, a na osnovu Memoranduma o razumijevanju koji je  potpisan sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC).  U okviru projekta “Stručno obrazovanje u BiH”, u  dijelu “Razvoj kapaciteta Pedagoškog zavoda Zenica uz dvije odabrane mjere za dalje unapređenje rada uz podršku GiZ-a” definirana je i Mjera 1. Razvoj novih modularnih nastavnih planova i programa.

Pedagoški zavod Zenica je realizirajući aktivnosti iz Mjere 1. uradio novu metodologiju za razvoj nastavnih planova i programa u srednjem stručnom obrazovanju i obuci, te je u saradnji sa predstavnicima Mješovite srednje škole Tešanj urađen Nastavni plan i program za prva dva pilot-zanimanja među kojima je zanimanje Tehničar za obradu drveta (IV stepen) i zanimanje Stolar (III stepen). Navedeni nastavni planovi i programi će se eksperimentalno primjenjivati u školskoj 2023/2024. godini u JU Mješovita srednja škola Tešanj u dva odabrana odjeljenja prvih razreda.

U izradi nastavnih planova i programa za navedena dva zanimanja, učestvovala su 22 nastavnika iz JU Mješovita srednja škola Tešanj, predstavnici lokalne privrede iz drvno-prerađivačke struke, predstavnici Pedagoškog zavoda Zenica u ulozi voditelja, koordinatora i članova. Nastavni planovi i programi su dostupni javnosti putem edukativne platforme Pedagoškog zavoda Zenica, tj. linka http://ssoio.pedzavodzenica.ba/.

Podijelite sa prijateljima
Kategorije
Arhive
O zavodu
Korisni linkovi